Geri git   Keyifci Forum > DAMAK KEYFİ > Püf Noktası

Püf Noktası Yemekler, Tatlılar, Salata ve Hamur işleri hakkında Tüm Püf noktaları.

Tags:

Türk Kahvesi ve Pişirmenin Püf Noktaları

Püf Noktası

Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler Stil
Alt 02.01.2009, 17:41   #1
BeReN
Banned

BeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 3,813
3,948 Mesajına 5,928 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: 3 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 0 / 63
Güç: 7 / 516
Deneyim: 52%

Takımı:

Lightbulb Türk Kahvesi ve Pişirmenin Püf Noktaları

Türk Kahvesi

Her ne kadar Kuzey Afrika kökenliyse de, “kız isteme” ritüellerinden “fal bakma” alışkanlığına kadar bir dizi gündelik hayat kültürünü de temsil eden Türk kahvesi, bir kaç on yıldır hazır (granül) kahvenin kazandığı yaygınlığa rağmen ‘iktidar koltuğunu’ terketmiyor. En azından sahip olduğu itibarla…

Kesin tarih tartışmalı olsa da, kahvenin bu topraklara 16. yüzyıl ortalarında Arap yarımadasından geldiği biliniyor. Gelmesiyle birlikte de bir dizi tartışma ve gerilime neden olduğu… “Kömürleşme derecesinde kavrulan her şeyin islamiyete aykırı olduğu” fetvaları ile zaman zaman yasaklanan kahve, tıpkı diğer Osmanlı yasakları gibi uzun ömürlü olamamış. Zaten bu ve benzeri yasakların gerisinde keyif ehlinin tükettiği kahveden daha çok, kahvenin tüketildiği mekanlar ve bu mekanların toplumsal işlevleri etkili olmuş.

Osmanlı’dan Avrupa’ya

Kanuni döneminde Tahtakale’de açılan ilk kahvehane, muhtemelen işletmecilerinin dahi tahmin etmediği kadar büyük bir ilgiyle karşılanmış. Kahvehanede bir araya gelip çubuk tüttürüp kahve içen, esnaf, müderris, kayıkçı, hamamcı, berber, hasılı İstanbul ahalisinin erkek nüfusu, “ne olacak bu memleketin hali” şeklinde başlayan sohbetlere dalınca, konu Saray’ın kulağına kadar gitmiş. Böylece payitahtın ilk kamusal alan girişimi hüsranla sonuçlanmış.

Biz yine kahveye dönelim… Kahvenin Osmanlı topraklarında kazandığı haklı ilgi ve şöhret, hızla sınırları aşıp Avrupa’ya ulaştı. Dolayısıyla bugün dünyanın bir çok yerinde “Türk kahvesi” olarak bilinmesinin gerisinde, Batı dünyasına Osmanlı üzerinden ulaşmasının payı var. (Gerçi Yunanlılar da “Yunan kahvesi” diyor ama, kahvenin ilk içildiği dönemde o coğrafya da Osmanlı topraklarıydı.)

Şimdilerde, ‘sade’, ‘az şekerli’, ‘orta’ ve ‘çok şekerli’ olarak içilen Türk kahvesi, geçmiş zamanlarda yalnız sade, yani şekersiz olarak içilirdi. Ama kahvenin yanısıra şekerleme, lokum vb. ağız tatlandırıcılar da eksik olmazdı.

Kahve Pişirmenin Püf Noktaları

Kahvenin en makbul pişirilme tarzı üzerine de bir kaç söz edelim… Erbabı, soğuk su kullanılması gerektiğini öncelikle vurguluyor. Ateşin gayet kısık olması da önemli… Dolayısıyla, kahvenin içime hazır hale gelmesi, ya da köpürmeye başlaması için en az 15 dakikalık bir süre gerekiyor.

Kahvenin yanında gelen suyun içimiyle ilgili rivayet de yaygın bilgiden biraz farklı. Günümüzde genellikle kahvenin ardından içilen su, bazı ‘otoritelere’ göre kahveden hemen önce içilmeli. Nedeni ise, damağı önceden kalmış muhtemel farklı lezzetlerden arındırmak. Ya da başka bir ifadeyle, kahvenin lezzetine nüfuz etmek için damakta ‘beyaz bir sayfa’ açmak!

40 Yıl! Az Değil…

Türk kahvesinin pişirilmesi ve sunumunda kullanılan geleneksel alet edevat ise, -başka bir yazının konusu olacak kadar- zengin bir çeşitlilik arzediyor. Bakır ya da pirinç ibrikler, telkari gümüşten cezve ve fincan zarfları, işlemeli tepsiler, türlü motiflerle bezenmiş İznik ve Kütahya üretimi porselen fincanlar ve tabaklar, soğutma kabı, muhafaza kutusu vs. kahvenin geçmiş zamanlarda keyif hayatının ne kadar önemli bir alanını oluşturduğuna işaret ediyor. Aslına bakarsanız, kahveye atfedilen önem bugün de az değil. “Bir fincan kahve olsam…”, “Ben bir küçük cezveyim…”, “Kahve Yemen’den gelir…”, “Kadifeden kesesi, kahveden gelir sesi…” gibi çok sayıda şarkıya, türküye konu olmuş, bu geleneksel içecek. Tabii, kolay değil! Bir tek fincan kahvenin 40 yıl hatırı var.

BeReN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

BeReN Kullanıcısına bu mesajı için 2 üye teşekkür etti:
Alt 03.01.2009, 20:31   #2
BaHaR
Keyifci Üye

BaHaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 4,236
2,248 Mesajına 2,898 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: -INF [♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: NAN / -INF
Güç: -INF / -INF
Deneyim: NAN%

Takımı:

eee BeReN öğrenmek lazım dimi Türk kahvesi yapmayı ))

Konu BaHaR tarafından (06.01.2009 Saat 22:53 ) değiştirilmiştir..
BaHaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06.01.2009, 22:45   #3
sinanbay52
Banned

sinanbay52 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 627
147 Mesajına 185 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: 17 [♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 40 / 400
Güç: 110 / 1932
Deneyim: 2%

çok güzel bi paylaşım.
tavsiyeleri destekliyorum. iyi bir kahve içicisiyimdir.
ayrıca iyi de yaparım.
soğuk su şart ve kısık ateşte; bakır cezve+porselen fincan tabiki.
çok kaynatırsanız köpüğü kalmaz. tam kaynarken köpüğü yükselir. aman kaçırmayın.
bir de aroması artırılmış kahveler var ve başka orjinal kaliteli kahvelerden yaparsanız tadına doyum olmaz.
su içme yöntemine de katılıyorum. şahsen kahveyi içmeden önce ağız diğer tadlardan temizleniyor ayrıca kahvenin ağzı yakma olasılığı düşüyor.
kahvenizi içerken arada ufak yudumlar şeklinde su da içerseniz daha güzel bir içim sağlarsınız.
herkese afiyet olsun dostlar.

sinanbay52 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Destek Verin

Alt 06.01.2009, 22:49   #4
BeReN
Banned

BeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 3,813
3,948 Mesajına 5,928 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: 3 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 0 / 63
Güç: 7 / 516
Deneyim: 52%

Takımı:

Valla bende çok iyi türk kahvesi yaparım kendimi öfmüş gibi olmayım ) Açıkcası çok içmeyi sevmiyorum fal filan söz konusu olunca zevkine o zaman içiyorum ))

M BaHaR

BeReN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06.01.2009, 23:02   #5
Sector-Clear
Keyifci Üye

Sector-Clear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 217
130 Mesajına 157 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: 21 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 51 / 517
Güç: 185 / 3242
Deneyim: 70%

Takımı:

bi kahve yapta içelim bakem nasılmış kahven merak ettim, ama peşinen söyleyim ben pek kahve sevmem ))

Hani insan ağlamak ister,Gözlerinden yaş gelmez..Hani gülmek ister,yürekten gülemez..Hani birini bekler o hiç gelmez..Hani onu severde hiç söyleyemez..Tam söyleyeceği zamanda o başkasını sever ya..İşte o zaman insan ölmek isterde ecel gelmez..
Sector-Clear isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Destek Verin

Alt 06.01.2009, 23:05   #6
BaHaR
Keyifci Üye

BaHaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 4,236
2,248 Mesajına 2,898 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: -INF [♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: NAN / -INF
Güç: -INF / -INF
Deneyim: NAN%

Takımı:

Alıntı:
BeReN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Valla bende çok iyi türk kahvesi yaparım kendimi öfmüş gibi olmayım ) Açıkcası çok içmeyi sevmiyorum fal filan söz konusu olunca zevkine o zaman içiyorum ))

M BaHaR

evet ya fala inanma falsız da kalma derler dimi ))) bende çok sevmem ama bazen uykumu açsın diye içiyorum M BeReN ))

BaHaR isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06.01.2009, 23:05   #7
sinanbay52
Banned

sinanbay52 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 627
147 Mesajına 185 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: 17 [♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 40 / 400
Güç: 110 / 1932
Deneyim: 2%

nasıl yaptığını en iyi içenler bilir.
ama öle diyosan öledir eminim.
bi de fal konusu sakıncalı vallahi uyarmakta fayda var.
gerçi sen bilirsin ama yalandan muhabbet olsa bile insanın aklı kalabiliyo takılıyo bazen.
en iyisi uzak durmak diye düşünüyorum.
tekrardan herkese afiyetler dilerim.
saygılar esenlikler.

sinanbay52 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Destek Verin

sinanbay52 Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Alt 07.01.2009, 00:13   #8
Sector-Clear
Keyifci Üye

Sector-Clear - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ettiği Teşekkür: 217
130 Mesajına 157 Kere Teşekkür Edildi
Seviye: 21 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 51 / 517
Güç: 185 / 3242
Deneyim: 70%

Takımı:

haklısın sinanbay52 sana katılıyorum fal konusunda...dediğin gibi şakada olsa lafını etmek bile çok sakıncalı...dikkatli olmak lazım...tabi BeReN ve BaHaR zaten biliyolar bunu da biz yine bilmeyenler varsa diye uyaralım dimi...saygı bizden efendim..

Sector-Clear isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sector-Clear Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:

Bookmarks

Seçenekler
Stil